Konservera med twist off-burkar
Twist off-burkar används ofta när man konserverar mat hemma. Oavsett om du vill konservera hela frukter, såser eller kötträtter finns det många möjligheter. Här förklarar vi hur du går tillväga vid olika konserveringsmetoder och vad du generellt bör tänka på när du konserverar med Twist off-burkar.

Vad är twist off-burkar?
Twist off-burkar förväxlas ofta med vanliga skruvburkar, men de har inte en kontinuerlig gänga utan flera små räfflor eller kanter. Locket har små utbuktningar, så kallade "nockar", som gör att det kan fästas och låsas på plats med bara en kvarts vridning. Locket kallas även nocklock.
Precis som vanliga skruvlock kan twist off-lock skruvas på igen efter öppning. De är vanligtvis tillverkade av lackerad plåt eller plast och har en fast gummitätning på insidan.
Är alla twist off-burkar lämpliga för konservering?
Så länge burkarna är värmetåliga kan du använda dem för konservering utan problem. Det är dock skillnad på locken: De flesta så kallade "pastöriseringsfasta" twist off-lock klarar temperaturer upp till ca 100 grader. "Steriliserbara" lock har en starkare tätning och passar för konservering vid högre temperaturer. Information om detta hittar du i respektive produktbeskrivning.
Vad kan man konservera i twist off-burkar?
Twist off-burkar är riktiga allrounders! De används ofta för hetfyllning av sylt, marmelad, kompott, gelé och chutney, men passar även för inläggning och konservering av många olika livsmedel. Vanliga frukter och grönsaker som konserveras är till exempel:
- Äpplen
- Päron
- Aprikoser
- Plommon
- Körsbär
- Jordgubbar
- Gurkor
- Morötter
- Tomater
- Kålrot
- Zucchini
Du kan också konservera mos, som äppelmos eller vinbärsmos. Såser och hela rätter som gulasch, soppor och grytor går också utmärkt att konservera i twist off-burkar. Kött, korv och bredbara pålägg passar särskilt bra i så kallade "sturzburkar", som gör det enkelt att få ut innehållet.
Viktigt: Om du vill konservera oljerika produkter, kontrollera att locket är lämpligt för detta.
Hur fungerar konservering med twist off-burkar?
Det finns flera sätt att konservera med twist off-burkar. En fördel är att du inte behöver extra tillbehör som klämmor eller gummiringar.
Typiskt för konservering är att burkarna först fylls och sedan värms upp i vattenbad eller med ånga. Det är viktigt att vattnet från början har ungefär samma temperatur som innehållet i burken. Först när burkarna står i vattnet kokar du upp det. Värmen dödar eventuella bakterier och mikroorganismer.
Ett twist off-lock sitter, till skillnad från ett vanligt skruvlock, ganska löst på burken. Det gör att luft kan komma ut om det bildas övertryck under konserveringen, men inget kommer in. När burken svalnar bildas ett vakuum och burken blir lufttät.
Så här konserverar du i twist off-burkar: Instruktioner
Här kommer grundläggande instruktioner för olika metoder. Tider och temperaturer varierar beroende på produkt, så följ alltid beprövade recept – särskilt om du är nybörjare.
Konservering i gryta
- Lägg ett galler eller kökshandduk i botten av grytan innan du placerar burkarna. De ska inte stå direkt på botten.
- Fyll på med vatten så att burkarna är täckta till tre fjärdedelar.
- Sätt på locket och värm upp vattnet. När rätt temperatur nås börjar konserveringstiden. Kontrollera med en termometer.
- Efter konserveringen, stäng av värmen och låt burkarna stå kvar några minuter.
- Låt burkarna svalna på en kökshandduk – använd gärna tång eller burklyft.
Konservering i tryckkokare
Använd twist off-burkar med steriliserbara lock som klarar trycket. Denna metod är inte så vanlig i Sverige, så följ gärna instruktionerna i din tryckkokares manual.
- Förbered som ovan, men mindre vatten behövs.
- Stäng tryckkokaren och ställ in rätt nivå.
- Tiden startar när rätt temperatur är nådd (ventilen visar detta).
- Låt burkarna stå kvar i grytan efter kokning – öppna inte locket för tidigt!
- Öppna först när inget tryck finns kvar, ta ut burkarna och låt dem svalna.
Konservering i konserveringsautomat
Detta är det enklaste sättet, eftersom du kan ställa in tid och temperatur exakt.
- Förbered som vid konservering i gryta.
- Ställ in temperatur och tid.
- Ta ut burkarna när processen är klar.
Konservering i ångugn
Här konserveras maten med hjälp av vattenånga.
- Fyll på vattentanken om det behövs.
- Placera burkarna med lite avstånd på ett perforerat bleck på nedersta nivån.
- Ställ in tid och temperatur.
- Stäng av ugnen när tiden är slut.
- Låt burkarna svalna i ugnen cirka en timme, täck dem sedan med en kökshandduk.

Konservering i ugn
Du kan också konservera twist off-burkar i ugnen:
- Ställ de fyllda burkarna i en långpanna med vatten så att de står ca 3 cm i vattnet.
- Se till att burkarna inte nuddar varandra.
- Sätt på ugnen och välj rätt temperatur.
- När bubblor stiger i burken börjar konserveringstiden – sänk eventuellt temperaturen.
- Låt burkarna svalna i ugnen efter konserveringen.
Konservering i mikrovågsugn
Små mängder frukt och grönsaker kan konserveras i mikron. Använd endast mikrovågssäkra twist off-burkar!
- Ställ burkarna i en skål för att fånga upp eventuell vätska.
- Värm på högsta effekt några minuter.
- Låt burkarna stå kvar och svalna när tiden är slut.
Viktiga tips för lyckad konservering
- Burkar och lock måste vara hela och oskadade.
- Använd bara färska och rena ingredienser.
- Renlighet är viktigt: Sterilisera burkarna före användning och se till att inget hamnar på kanten eller locket när du fyller dem. Använd gärna tratt.
- Fyll inte burkarna ända upp – lämna några centimeter.
- Skruva inte åt locket för hårt – då kan de sluta tätt.
- Temperaturen bör vara minst 80 grader.
- Kött och grönsaker bör konserveras två gånger för att undvika botulism.
- Förvara inte burkarna i direkt solljus eller värme – det kan påverka färg, konsistens eller hållbarhet. Torr förvaring i källare eller skafferi är bäst.
Sterilisera twist off-burkar
Innan du fyller burkarna bör du sterilisera dem och locken, till exempel genom att koka dem i vattenbad i cirka tio minuter. Låt dem sedan torka på en kökshandduk.
Kontrollera burkarna efter konservering
Även om du följer alla tips och recept kan konserveringen misslyckas. Kontrollera därför att burkarna är vakuumförslutna – mitten av locket ska vara nedtryckt. När du öppnar burken hörs ett "knäpp", vilket signalerar att innehållet är hållbart.
Glöm inte att märka burkarna!
Oavsett om du säljer, ger bort eller själv använder dina konserver bör du märka burkarna. Hos Glasoflaskor hittar du etiketter i olika designer där du kan skriva produktnamn, ingredienser och tillverknings- eller bäst före-datum.
Kan man återanvända twist off-burkar?
Twist off-burkar kan återanvändas utan problem, och de tål oftast diskmaskin. Locken är egentligen inte avsedda för upprepad användning, men kan användas igen om:
- de är hela och inte deformerade,
- tätningen är intakt,
- och det inte finns rost eller smuts som inte går bort.
Kom ihåg att risken för att vakuumet inte bildas ökar vid återanvändning.
Beställ twist off-burkar online
Hos Glasoflaskor hittar du ett stort utbud av twist off-burkar i många former och storlekar till bra priser. Vi levererar både till företag och privatpersoner – utan minsta beställningsmängd.
Du hittar även reservlock och tillbehör som dekorativa tygöverdrag i vår webbutik. Självklart erbjuder vi även andra typer av konserveringsburkar, som patentburkar och klassiska WECK-burkar med glaslock och gummiring. Dessutom kan du beställa tryck på burkar och flaskor även i små mängder.
Tillbehör för konservering med twist off-burkar i Glasoflaskors butik
Omedelbart tillgänglig.Leveransklar inom: 1–2 dagar
Omedelbart tillgänglig.Leveransklar inom: 1–2 dagar
Omedelbart tillgänglig.Leveransklar inom: 1–2 dagar
Omedelbart tillgänglig.Leveransklar inom: 1–2 dagar
Omedelbart tillgänglig.Leveransklar inom: 1–2 dagar
Omedelbart tillgänglig.Leveransklar inom: 1–2 dagar
Omedelbart tillgänglig.Leveransklar inom: 1–2 dagar
Omedelbart tillgänglig.Leveransklar inom: 1–2 dagar
Omedelbart tillgänglig.Leveransklar inom: 1–2 dagar
Omedelbart tillgänglig.Leveransklar inom: 1–2 dagar















