Gyllene mjölk (gurkmejalatte)
Gyllene mjölk är en värmande och kryddig dryck från det ayurvediska köket och blir allt mer populär världen över. Basen är gurkmeja, som ger drycken dess karaktäristiska gyllengula färg.
Ingredienser
Ingredienser för 12 portioner
2.4 l mjölk (komjölk eller växtbaserad dryck som havre-, mandel-, kokos- eller sojadryck)
3 Matsked gurkmejapulver (alternativt ca 5 cm färsk gurkmejarot, riven)
1 Styck(en) färsk ingefära (ca 3 cm, riven) eller 3 tsk ingefärspulver
1 Tesked kanel
3 Nypa svartpeppar (förstärker effekten av gurkmejan)
3 Matsked honung eller agavesirap (efter smak, valfritt)
3 Matsked kokosolja (valfritt, för extra krämighet)
Utrustning
12 Styck(en) dricksglas "Casablanca" eller
12 Styck(en) 250 ml-flaskor
Stor kastrull
Finmaskig sil
Förberedelse
Gör så här:
1. Värm mjölken i en kastrull (låt den inte koka upp).
2. Rör ner gurkmeja, ingefära, kanel, peppar och ev. kokosolja.
3. Låt blandningen sjuda på låg värme under ständig omrörning i några minuter så att smakerna utvecklas.
4. Ta av från värmen och söta efter smak med honung eller agavesirap.
5. Sila av från värmen och söta efter smak med honung eller agavesirap.
6. Njut av din gyllene mjölk medan den är varm!
Tips för variation:
- För extra kryddighet, tillsätt en nypa muskot eller kardemumma.
- För en vegansk variant, använd växtbaserad dryck och agavesirap.
Gyllene mjölk är inte bara god och mångsidig, utan ger också en härlig känsla under kyliga dagar och sätter färg på vardagen!















